Een paar cent idd. Ik heb wel mijn twijvels of het gaat werken.
Ten eerste denk ik dat er al hoog ohmige weerstandjes inzitten, iig veel meer weerstand dan dat van een lampje. Als je die vervangt voor een weerstand dat gelijk is aan een lampje, zullen ze niet langer dan 1 seconden branden.
Beejte electronia :P:
Een ledje heeft nagenoeg geen weerstand, dus kan er een oneindig grote stroom doorheen lopen, ofwel een kortsluiting.
Om de stroom te knijpen doet men er een weerstand ervoor, die de stroom beperkt tot 10mA á 20mA (afhankelijk van de soort led).
Dit is alsvolgt te berekenen:
Spanning in volt = stroom in A (ampère) x weerstand in Ohm
Dus als je bv. 20 mA wilt hebben doe je:
Weerstand = spanning : stroom, R = 12v : 20mA = 0,6kOHm/600Ohm
Eigenlijk moet je geen 12v hebben, maar 11,4, omdat 0,6 volt verloren gaat in de LED. 600Ohm; is geen gangbare waarde, dus zou ik voor een 680Ohm (liefst naar boven afronden) gaan. (weerstandje moet in serie met het LEDje)
Maargoed, ik denk dat deze weerstand als reeds is ingebakken (moet wel), dus zit je nog wel met het probleem dat deze weerstand veel hoger is dan dat van een lampje. Ik denk dat het een oplossing is om een weerstand paralel te zetten, maar om die te berekenen moet je wel de weerstand van een lampje meten.
Je krijgt dan:
De stroom krijgt nu 2 mogelijkheden om naar de - te gaan, oftewel, de stroom ondervind minder weerstand. De extra weerstand moet zo groot zijn, dat als je de weerstand tussen de + en - (in deze situatie), gelijk is aan dat van een lampje. Je wilt eigenlijk dat er veel stroom door de extra gaat, wat het totaal aan stroom gelijk trekt als de hoeveelheid stroom door een lampje.
Google naar vervangingsweerstand als je zover bent
Excuses voor de hoeveelheid leesstof, maar als je dit weet te begrijpen weet je al een heel stuk meer.
Dit bericht is gewijzigd door Vehikel op 6-8-2009 om 11:36 uur.
Dit bericht is gewijzigd door Vehikel op 6-8-2009 om 11:37 uur.