Brommerforum.nl - Print: Reply


Deze reply is gepost in de afdeling Main Forum in het onderwerp 'Dagvaarding na 1,5 jaar' (ID 32070).
De reply is geschreven door SuperMotard (UserID 1368) op 19-9-2005 20:12.

Wanneer is een verkeersovertreding verjaard ?




In februari 2004 heb ik een proces-verbaal gehad voor een verkeersovertreding. Ik heb toen de vragenlijst die er bij was gevoegd ingevuld en teruggestuurd, maar sindsdien heb ik daarvan niets meer gehoord. Is het waar dat na ??n jaar de overtreding verjaard is en dat men mij nu dus niet meer kan vervolgen ?

V.D. ? Brussel



Artikel 68 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer voorziet dat de strafvordering ingevolge een overtreding op het verkeersreglement verjaart door verloop van ??n jaar te rekenen van de dag waarop de overtreding is begaan.
Dit betekent dat, wanneer de verjaring er is, u niet meer veroordeeld kan worden voor de overtreding in kwestie.

Maar de verjaring kan "gestuit" worden door een daad van onderzoek of van vervolging die binnen die termijn van ??n jaar werd gesteld.
In dat geval begint een nieuwe termijn van ??n jaar te lopen. Zo kan de verjaringstermijn dus verlengd worden, maar hij mag in het totaal nooit meer dan twee jaar bedragen.

Daden die de verjaring stuiten zijn alle daden die tot de uitoefening van de openbare rechtsvordering behoren en tot doel hebben de overtreding op te sporen, te bewijzen, in staat van wijzen te brengen, kortom te beteugelen.*

Enkele voorbeelden van daden waardoor de verjaring wordt gestuit :

het versturen van een afschrift van het proces-verbaal of van een "vragenlijst" aan de betrokken bestuurder ;
het terugsturen aan het Parket, door een rijkswachtofficier, van bedoelde vragenlijst ingevuld door de belanghebbende ;
het kantschrift door de Procureur des Konings verstuurd aan het Gemeentebestuur, teneinde het "inlichtingenbulletin" van de betichte op te vragen ;
het onderzoek dat naar aanleiding van een verkeersongeval ingesteld wordt door een onderofficier van de rijkswacht.
Daarentegen werd geoordeeld dat de verjaring niet wordt gestuit door :

het voorstel tot minnelijke schikking dat door het Openbaar Ministerie aan de betrokkene wordt gezonden ;
een onderzoeks- of vervolgingsdaad uitgaande van een daartoe niet bevoegde overheid, bijvoorbeeld het verzenden, door de hoofdgriffier van de Politierechtbank, van het dossier aan de Procureur des Konings, of het opmaken van een uittreksel uit het strafregister door het hoofd van het centraal strafregister.
Het is dus steeds mogelijk dat er stuitingsdaden zijn geweest waarvan u niet op de hoogte bent.

Wij vermoeden weliswaar dat uw proces-verbaal zonder gevolg geklasseerd werd, maar indien u toch een voorstel tot minnelijke schikking zou ontvangen v??r eind februari 2006, dan zou u er belang bij hebben om uw dossier bij het Parket in te kijken (eventueel door tussenkomst van uw advocaat) om na te gaan of er geen daden van onderzoek of vervolging werden gesteld waardoor de verjaring werd gestuit.

* (Cass. 18/3/63, Pas. 63, I, 784 en Cass. 7/11/66, Journ. Trib. 762 - Handboek Wetgeving Wegverkeer, eerste deel, Verenigde Verzekerden, blz. 224)



Dit is het orginele stuk


Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved