Brommerforum.nl - Print: Reply


Deze reply is gepost in de afdeling Main Forum in het onderwerp 'helm gestolen :(' (ID 18979).
De reply is geschreven door BlizzarD (UserID 2041) op 30-5-2004 16:15.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: Ubermens

[...]


De helm is een roerend goed (art. 3:3 lid 2 BW). Roerend goed bevat alle zaken die niet ongeroerd zijn (zoals: huizen, grond, ongewonnen delfstoffen enz.)

Een eigendomsoverdracht heeft aan drie eisen te voldoen wil het een geldige overdracht zijn (art. 3:84 BW). We kijken hier naar de eigendomsoverdracht van de junk en die aerroxgast.


1. Levering
Ten eerste moet er bij overdracht van een roerend goed levering geschieden wil het een geldige overdracht zijn. Bij de overdracht van het tennisracket tussen junk en aerroxgast was er inderdaad sprake van levering.

2. Geldige titel
Er is in dit geval sprake van een geldige titel. junk sluit een koopovereenkomst met aerroxgast (art. 7:1 BW).

3. Beschikkingsbevoegdheid
junk is niet beschikkingsbevoegd (art. 3:86 BW) om het tennisracket te verkopen. Hij is immers niet de eigenaar van de helm. Maar volgens uitzondering art. 3:86 lid 3 wordt de koper van het goed beschermd wanneer aan de volgende eisen zijn voldaan:
- Als de verkrijger ter goeder trouw is
de verkrijger (aerroxgast) is zich van geen kwaad bewust en weet niet dat de helm
gestolen is.

- Als de overdracht anders dan ?om niet? geschied (dus als er geen sprake is van een
tegenprestatie). De overdracht heeft gewoon plaatsgevonden. aerroxgast zegt de helm eerlijk gekocht te hebben.

aerroxgast is dus inderdaad eigenaar geworden van de helm. Ook al is de wijze waarop de junk aan het racket is gekomen geen eerlijke, de koper (aerroxgast) wordt beschermt door art. 3:86 BW.




Er is voor Cabrinha wel degelijk een mogelijkheid om op juridische gronden zijn helm terug te krijgen. De eigenaar van een roerend goed die het bezit daarvan door diefstal is verloren kan het drie jaar na diefstal als eigendom opeisen. De gedupeerde aerroxgast kan zijn gerief halen bij de junk. Die heeft hem uiteindelijk een gestolen racket verkocht. Maar dat is overigens geen zaak voor Cabrinha. Cabrinha kan dus gewoon zijn helm terugeisen.

Dit bericht is ge-edit door Ubermens op 30-5-2004 16:12


Tennisracket? Wat zwets jij nou

Trouwens die gast weet niet dat die helm gestolen is?? Een helm kopen voor 15 euro aan wiet, die er nog goed nieuw uit ziet en met binnenvizier, elke onbenul weet dat dat ding wel meer waard is

Dit bericht is ge-edit door BlizzarD op 30-5-2004 16:17


Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved