Brommerforum.nl - Print: Reply
Deze reply is gepost in de afdeling Main Forum in het onderwerp 'scheidkundige hulp fosforzuur in cola' (ID 14819).
De reply is geschreven door The Godfather AKA Danny (UserID 1162) op 14-1-2004 18:30.
Opkirkkende post
Anyway :
Wat doet fofsorzuur in cola ?
Fosforzuur in cola zorgt vooral voor de zure smaak.
Cola is een erg zure drank, het is zuurder dan citroensap. Dat we dat niet merken komt door de grote hoeveelheid suiker of zoetstoffen; de zoete smaak maskeert de zure smaak. Een citroen bevat veel minder suiker, die proeven we dan ook als zuur. Het zuur in de cola is ook verantwoordelijk voor het bekende roestoplossend vermogen, maar dat terzijde.
Waarom fosforzuur in cola zit is niet duidelijk, het recept is nu eenmaal geheim. Wel fungeert het als conserveermiddel, het is zo zuur dat er nauwelijks gisten of schimmels in kunnen groeien. Verder dient het als smaakstof, de zure smaak wordt als aangenaam ervaren. Ook andere zuren kunnen hiervoor zorgen, maar fosforzuur was bij het ontwikkelen van de drank, en ook nu nog, een van de goedkoopste zuren.
Door de hoge zuurgraad is cola funest voor je tanden. Je tandglazuur lost, net als roest, goed op in cola. Anders dan bij gaatjes (tandcaries) komt hierbij geen bacterie te pas. Het oplossen van tandglazuur door zuur uit voeding noemen we tanderosie. Net zoals de zure regen de standbeelden doet oplossen, lost het zuur uit de voeding de tanden op. Door na het drinken van cola je mond goed te spoelen met melk of water uit de kraan neutraliseer je het zuur.
Door een suikervrije kauwgum te nemen wordt het risico ook minder. De suikervrije kauwgum stimuleert de speeksel-secretie, en dat neutraliseert dan het zuur. Poets echter na het drinken van cola (of andere zure dranken) nooit onmiddellijk je tanden, want ze zijn dan nog zacht door het zuur. Wacht een uur dan kan je ze weer wel poetsen en als je poetst poets dan met een weinig abrasieve tandpasta met fluoride.
--------------------------------------------------------------------------------
Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved