Brommerforum.nl - Print: Reply


Deze reply is gepost in de afdeling Elektronica Forum in het onderwerp 'Verwarmde kleding' (ID 65591).
De reply is geschreven door sjigoow (UserID 19755) op 28-11-2011 18:59.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: honda fryslan
ga lekker naar het natuurkundeforum ofzo


Het gaat me om het vermogen van de lichtspoel, de rest is achtergrondinformatie.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: ronny mtx sh
er zijn ook gewoon verwarmde jassen te koop hoor, met accu



Ik weet het, kijk ik echter naar de prijzen in de link van Thijsse, dan vind ik het wel een erg dure oplossing.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: rubbert
...
Daarnaast betwijfel ik ook een beetje je berekeningen, ik heb zelf ook havo met natuurkunde gedaan, maar met die natuurkunde zou ik nooit fatsoenlijk kunnen berekenen op wat voor temperatuur zoiets stabiel zou blijven, wat je grootste vraag is, aangezien je jezelf brandmerkt als je het verkeerd hebt.
En wat voor weerstand je moet gebruiken icm. de weerstandsdraad om je accu niet te slopen, daarbij moet je rekening houden met dat de spanning niet constant is van je scooter
...


Zeer makkelijk, u=i*r en p=I^2*r. dat kan nooit fout gaan als je het berekent en nameet. Met bijvoorbeeld 120w kun je jezelf nooit branden(mist verspreid over je lichaam uiteraard). Op de accu zal de spanning niet (ver) boven de 12 volt uit komen, stroom stijgt bij een gelijke weerstand evenredig, dus een lagere spanning maakt niet uit.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: ikkejw
check eens hoeveel ampere je zekering kan hebben en hoeveel watt je nu verbruikt (lichten etc.)
wat je over hebt kun je nog gebruiken voor je jasverwarming.

als je wilt weten hoeveel stroom je uit je lichtspoel kunt trekken, start dan je scooter eens met lege accu en meet de laadstroom.



Zo simpel heb ik het nog niet bekeken, ik ga zo even mijn zekering bekijken. Via de laadstroom gaat het trouwens niet lukken, aangezien de accu ook een weerstand heeft.

Quote:
Oorspronkelijk gepost door: Martijn II
ik geloof niet dat lichtspoelen heel erg overberekend zijn, dus denk niet dat je er heel veel uit kunt trekken.
Als je VWO had gedaan ipv havo had je het wss andersom aangepakt en gekeken hoeveel watt je moet trekken om jezelf te verwarmen en dan te kijken of je dat redt met je spoel, ipv andersom

Geen slecht woord over havo btw, dus niet verkeerd opvatten
Er zijn genoeg andere oplossingen tegen de kou, maar ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat het je gewoon leuk lijkt zoiets te doen, en dan maakt het niet eens meer uit of er alternatieven zijn....gewoon doen dus

Mn pa vertelde altijd dat ie een tuinslang in zn uitlaat propte en die onder zn kleding deed.



Daar was ik inderdaad ook al bang voor, vandaar mijn vraag. Het berekenen van het benodige vermogen is overigens geen taak voor een VWOer, hierbij spelen te veel factoren een rol, bijv. warmteoverdracht, wat ik nu op het HBO pas krijg.

Waarschijnlijk ziet iedereen het idee met de tuinslang als belachelijk, maar ik vind het geniaal. Anders verspilde energie nuttig gebruiken, hoef ik ook niet bang te zijn voor een lege accu aangezien ik geen kick-starter heb.

Als ik het een poging geef vertel ik de resultaten.

Iedereen bedankt voor de reacties, ik ga eerst goed isolerende kleren proberen. Mits nodig electrisch en evt. om te testen een tuinslang(zou misschien voor veel mensen een oplossing kunnen bieden).

Gijs

Dit bericht is gewijzigd door sjigoow op 28-11-2011 om 19:00 uur.


Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved