Brommerforum.nl - Print: Reply
Deze reply is gepost in de afdeling Main Forum in het onderwerp 'Vriendin rijbewijs kwijt' (ID 46335).
De reply is geschreven door ploe (UserID 8178) op 17-11-2007 16:47.
@ DTje
daar heb je gelijk in dat mogen ze idd niet
ik heb een stukje opgezocht in het wetboek op internet
(sorry daar hebben julie geen toegang toe)
om mn naam te zuiveren heb ik dit gevonden
dit komt uit het weboek stapel en de koning
3.3 Invorderen van het rijbewijs
Naast het uitoefenen van de vorderingsbevoegdheid bestaat in bepaald omschreven gevallen daarbij tevens de bevoegdheid om ten opzichte van een bestuurder van een motorrijtuig het rijbewijs in te vorderen. De leden 2 en 3 van artikel 130 WVW 1994 geven hiertoe de bevoegdheid en de omvang daarvan.
In lid 2 is voor genoemde bestuurder, ten aanzien van wie een vermoeden bestaat van onvoldoende rijvaardigheid dan wel onvoldoende lichamelijke of geestelijke geschiktheid, de verplichting opgenomen om op eerste vordering van - in het algemeen - een politieambtenaar zijn rijbewijs over te geven.
Deze invorderingsbevoegdheid geldt overigens alleen indien de betrokken bestuurder de veiligheid op de weg zodanig in gevaar kan brengen dat hem met onmiddellijke ingang de bevoegdheid dient te worden ontnomen om langer als bestuurder aan het verkeer deel te nemen.
Er is sprake van een dergelijke situatie indien zich een in artikel 5 van de Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid (zie Bijlagen) genoemde omstandigheid voordoet, te weten:
- betrokkene heeft een motorrijtuig bestuurd onder invloed van drugs;
- betrokkene heeft een poging tot zelfdoding met een motorrijtuig ondernomen;
- betrokkene verklaart aan een aandoening te lijden waardoor hij geestelijk en/of lichamelijk niet goed functioneert;
- betrokkene ondervindt naar het oordeel van een medisch deskundige zodanige psychiatrische problemen dat gedwongen opname aangewezen is;
- betrokkene is binnen een periode van vijf jaar ten minste viermaal aangehouden op verdenking van een alcohol-verkeersmisdrijf (artikel 8 WVW 1994);
- bij betrokkene wordt een alcoholgehalte geconstateerd van meer dan 1090 ug/l c.q. 2,5 promille;
- betrokkene heeft driemaal als beginnend bestuurder een met name genoemd feit begaan, zoals een aanrijding, een ernstige snelheidsoverschrijding, alcoholmisbruik in het verkeer, enzovoort en is daar binnen vijf jaar voor veroordeeld c.q. heeft voldaan aan een schikkingsvoorstel van de Officier van Justitie.
In deze hiervoor genoemde gevallen bestaat de bevoegdheid om op grond van mogelijke lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid het rijbewijs van betrokkene in te vorderen.
Het ingevorderde rijbewijs wordt tegelijk met de mededeling van vermoedelijke lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid aan het CBR gezonden. Hierbij is door de wetgever geen bepaalde termijn genoemd, maar slechts de aansporing aan de mededelende autoriteit dat dit zo spoedig mogelijk dient te geschieden.
wat ik dus kan verzinnen is dat de agent een eigen mening heeft en het rijbewijs op basis van artikel 5 heeft ingenomen
dat kom je te weten zodra je de brief van nhet ovj binnen krijgt daar in staat op welk artiken het rijbewijs is ingenomen
Dit bericht is gewijzigd door ploe op 17-11-2007 om 16:52 uur.
Copyright © 2000 - 2016 - All rights reserved